Een gedachtenpatronen die veel onrust en stress veroorzaakt is die van de ‘moetens’.

Moeten geeft druk

Moeten geeft druk, alsof je geen keuze hebt. Maar er is bijna niets dat je echt moet doen of waartoe je gedwongen wordt. Er is altijd een keuze die daaraan vooraf gaat. Het enige ‘moeten of zullen’ dat zinvol is om te gebruiken, is als het gekoppeld is aan een voorwaarde. Bijv. ik wil van baan veranderen, dan moet ik op zoek gaan naar vacatures. Of, ik wil meer rust in mijn werkkamer, dan moet ik gaan opruimen. Er is dus altijd eerst een keuze aan vooraf gegaan.

Eisen aan ons zelf en de rest van de wereld

Veel ‘moetens’ zijn gebaseerd op eisen die we onszelf (maar ook anderen) opleggen. Dat geeft onrust, stress en als het niet lukt ook nog gevoelens van teleurstelling of falen.

Stap 1: bewustwording van de ‘moetens’ in jouw leven. Leuke test. Vink eens alle keren dat je het woord ‘moeten’ gebruikt (uitspreekt of denkt).

Je kunt vragen iemand je hierbij te helpen omdat je je heel vaak niet bewust bent van de momenten waarop je ‘moeten’ gebruikt.

Stap 2: ontdekken wat er achter het ‘moeten’ schuilgaat. Ik moet … want anders …

Kiezen

Je hebt altijd een keuzeBij deze laatste stap kan het fijn zijn om professionele ondersteuning te krijgen in een kort en krachtig proces. Het ‘moet’ natuurlijk niet, het is jouw keuze op welke manier je welke verandering wilt bereiken. En dat is wel het mooiste wat er is. Je kunt altijd kiezen!

Kies je voor professionele ondersteuning bij dit procces?
Neem dan contact op. Je bent van harte welkom.