Chronische stress en burn-out
Wat is burn-out?
Burn-out is het eindstadium van overbelasting. Iedereen is wel eens moe, maar als perioden van vermoeidheid, overbelasting en chronische stress zich maar blijven opvolgen, raak je uitgeput. De balans tussen inspanning en herstel is voor een zeer lange periode intensief ontregeld.
Bij een burn-out wordt het steeds moeilijker om de gewone, dagelijkse dingen te doen. Je werk, een klusje doen, voor de kinderen zorgen, naar een feestje, je concentreren: alles kost veel energie. De spreekwoordelijke accu is dan helemaal leeg. Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.
Hoe herken je een burn-out?
Er zijn veel signalen waardoor je merkt dat er sprake is van overbelasting of burn-out. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en ook niet in dezelfde mate. Hieronder een aantal veelvoorkomende signalen:
- Je lichaam: slecht slapen, vermoeidheid, pijn in spieren, hoofdpijn, hartkloppingen, nervositeit en spanning in je borstgebied, armen en benen.
- Je gedrag: prikkelbaar, kortaf, cynisch, gejaagd en gehaast, minder aandacht voor je omgeving, onrustig, geen rust kunnen vinden, hard werken en niet kiezen voor eigen ontspanning.
- Je gedachten: piekeren, overmatig kritisch over jezelf en anderen, perfectionistisch, geestelijk moe, concentratie- en geheugenverlies.
- Je emoties: sterk wisselend, negatieve gevoelens over jezelf, angstig, somber, sneller in tranen, onzeker, geïrriteerd.
Herstel
Op het moment dat je burn-out gerelateerde klachten (h)erkent is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Zoek hulp en zorg voor rust en herstel. Maar meestal doen mensen juist het tegenovergestelde. Nog harder werken, doorgaan en nog en schepje erboven op om je staande te houden. Je schiet in automatische patronen. Het gevolg is dat je nog minder herstelt, het energielevel in je lichaam nog verder zakt en je klachten verergeren. Totdat de accu helemaal leeg is. Korte stressmomenten kunnen niet meer worden opgevangen. Als er geen adequate maatregelen worden genomen, zal je je niet beter gaan voelen.
Wat kun je doen?
De eerste stap is er met anderen over praten en professionele hulp zoeken. Praat met je partner, een goede vriend of vriendin en je werkgever. De huisarts kan inschatten of er meer onderzoek nodig is en de de bedrijfsarts helpt bij het inschatten of je nog kunt werken of dat je een stapje terug moet doen.
Deze eerste stap is confronterend. Juist mensen die een burn-out krijgen, zijn doorzetters. Veel mensen zeggen ‘’Dit zou mij nooit overkomen, ik ben altijd zo sterk.” In deze begin fase is er veel verzet, ongeloof en het idee dat dit snel en vanzelf overgaat. Helaas, een burn-out gaat niet vanzelf over.
Burn-outbegeleiding
De tweede stap. Werken aan herstel. Goede begeleiding is noodzakelijk. Dat betekent dat je een coach nodig hebt die echt verstand heeft van chronische stress en burn-out. Het helpt je om goed te herstellen en om te voorkomen dat het je nog een keer overkomt.
Femke Wessels is hierin gespecialiseerd. Zij helpt je om in de verwarrende beginfase de juiste dingen te doen. Of juist te laten. Femke is erkend CSR Coach en partner van CSR Expertise Centrum Stress en Veerkracht.
De accu moet weer worden opgeladen. Pas als er weer energie is, kan je werken aan de derde stap, het opsporen van oorzaken en hier verandering in brengen. Veranderingen op praktisch gebied en vooral ook veranderingen in de ideeën die je hebt over jezelf en je omgeving. Emoties en het waarnemen van je lijf helpen je om je om jezelf beter te leren kennen en het herstel te bevorderen. Jezelf weer ’terug vinden’ is de meest gehoorde wens bij de start van het traject.
Hoe ben ik in een burn-out terecht gekomen?
De derde stap is het onderzoeken van de oorzaken. In deze fase werken we vooral aan mindset en communicatie. Dit is een persoonlijk traject. Aspecten die regelmatig voorkomen bij begeleiding bij burn-out zijn: “hoe herken ik mijn grenzen en hoe bewaak ik ze, wat zijn mijn behoeften, waar krijg ik energie van, welke eisen stel ik aan mezelf en mijn omgeving, welk beeld heb ik van mezelf, welke relaties kosten mij veel energie”. We kijken naar jouw kwaliteiten, naar wat ondersteunend is voor jou en wat je in de toekomst anders zou willen doen waardoor je je weer energiek en vitaal gaat voelen. Ook kan het zijn dat er ‘oud zeer’ is wat je ontwikkeling in de weg staat.
Veerkracht
Wat het begeleidingstraject uiteindelijk oplevert is dat je veerkracht ontwikkeld in jouw leven. Dat je de kracht en het bewustzijn ontwikkelt om met de kleine en grote uitdagingen in jouw leven om te gaan. Dat er uitdagingen zijn is een feit. Hoe je er mee om gaat, maakt het verschil.
Zorg er voor dat de balans tussen stress en herstel in orde is. Dat je doet wat goed is voor jou om je gelukkig en gezond te voelen. Dat is niet alleen goed voor jou maar zeker ook voor de mensen om je heen, thuis en op je werk.
Na een paniekaanval op mijn werk kwam ik in een bijna-burnout toestand bij Femke op gesprek. Door uitleg over fysieke en mentale stressreacties begreep ik wat er was gebeurd en hoe ik de juiste rust kon nemen. Tegelijkertijd spraken we over de mechanismen die ervoor zorgden dat ik in die situatie was beland. De gesprekken waren warm maar niet zweverig. De coaching hielp bij mijn herstel én bij het voorkomen van mogelijke terugval.
Femke
Deskundige coach
Persoonlijk, rustig, helder.
Rots in de branding.
Dank!!
Als stress niet werkt maar de handvatten van Femke GOUD blijken te zijn.
Gecertificeerd CSR partner en CSR Coach
De CoachZaak is partner van CSR Expertisecentrum stress & veerkracht.
CSR Centrum is een landelijke netwerkorganisatie met een brede kijk op (werk)stress. Zij bezien stress, overbelasting en burn-out vanuit psychologisch perspectief, organisatiekunde en fysiologische (stress)wetenschappen. Zij onderscheiden zich door de praktische toepasbaarheid van hun aanpak, de wetenschappelijke basis en de goede resultaten.
Femke Wessels is gecertificeerd CSR coach ®.
Hoe ontstaat burn-out?
Wat moet je doen als je burn-out bent?
Contact
Heb je behoefte aan ondersteuning bij chronische stress-klachten, het voorkomen van een burn-out, of bij het herstel van een burn-out? Je bent van harte welkom. Neem contact op voor het maken van een eerste afspraak.
Vergoeding door werkgever
Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in het coachtraject in het kader van persoonlijke ontwikkeling of re-integratie, maar ook om ziekteverzuim te voorkomen. Vraag naar de mogelijkheden bij je werkgever. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.