Chronische stress en burn-out

Wat is burn-out?

Burn-out is het eindstadium van overbelasting. Iedereen is wel eens moe, maar als perioden van vermoeidheid, overbelasting en chronische stress zich maar blijven opvolgen, raak je uitgeput. De balans tussen inspanning en herstel is voor een zeer lange periode intensief ontregeld.

Bij een burn-out wordt het steeds moeilijker om de gewone, dagelijkse dingen te doen. Je werk, een klusje doen, voor de kinderen zorgen, naar een feestje, je concentreren: alles kost veel energie. De spreekwoordelijke accu is dan helemaal leeg. Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

Hoe herken je een burn-out?

Er zijn veel signalen waardoor je merkt dat er sprake is van overbelasting of burn-out. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en ook niet in dezelfde mate. Hieronder een aantal veelvoorkomende signalen:

  • Je lichaam: slecht slapen, vermoeidheid, pijn in spieren, hoofdpijn, hartkloppingen, zenuwachtigheid.
  • Je gedrag: prikkelbaar, kortaf, cynisch, gejaagd, minder aandacht voor je omgeving, onrustig, geen rust kunnen vinden, hard werken en niet kiezen voor eigen ontspanning.
  • Je gedachten: piekeren, overmatig kritisch over jezelf en anderen, perfectionistisch, geestelijk moe, concentratie- en geheugenverlies.
  • Je emoties: sterk wisselend, negatieve gevoelens over jezelf, angstig, somber, sneller in tranen, onzeker, geïrriteerd.

 

Herstel

Op het moment dat je burn-out gerelateerde klachten (h)erkent is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Zoek hulp en zorg voor rust en herstel. Maar meestal doen mensen juist het tegenovergestelde. Nog harder werken, doorgaan en nog en schepje erboven op om je staande te houden. Je schiet in automatische patronen. Het gevolg is dat je nog minder herstelt, het energielevel in je lichaam nog verder zakt en je klachten verergeren. Totdat de accu helemaal leeg is. Korte stressmomenten kunnen niet meer worden opgevangen. Als er geen adequate maatregelen worden genomen, zal je je niet beter gaan voelen.

Wat kun je doen?

De eerste stap is er met anderen over praten. Je partner, een goede vriend of vriendin, je werkgever, je huisarts of de bedrijfsarts. Deze eerste stap is confronterend. Juist mensen die een burn-out krijgen, zijn doorzetters. Veel mensen zeggen ‘’Dit zou mij nooit overkomen, ik ben altijd zo sterk.” In deze begin fase is er veel verzet, ongeloof en het idee dat dit snel en vanzelf overgaat. Helaas, een burn-out gaan niet vanzelf over. Goede begeleiding is dan noodzakelijk en helpt om te herstellen en om te voorkomen dat het je nog een keer overkomt.

Burn-outbegeleiding

Dat is de tweede stap. Werken aan herstel. Door te praten met mensen die gespecialiseerd zijn in burn-out krijg je tips en adviezen die precies passen bij jouw situatie en bij jou als persoon. De accu moet weer worden opgeladen. Pas als er weer energie is, kan je werken aan de derde stap, het opsporen van oorzaken en hier verandering in brengen. Veranderingen op praktisch gebied en vooral ook veranderingen in de ideeën die je hebt over jezelf en je omgeving.

Wat maakt dat je in een burn-out terecht bent gekomen? Ook dit is een persoonlijk traject. Aspecten die regelmatig voorkomen bij begeleiding bij burn-out zijn: “hoe herken ik mijn grenzen en hoe bewaak ik ze, wat zijn mijn behoeften, waar krijg ik energie van, welke eisen stel ik aan mezelf en mijn omgeving, welk beeld heb ik van mezelf, welke relaties kosten mij veel energie”. We kijken naar jouw kwaliteiten, naar wat ondersteunend is voor jou en wat je in de toekomst anders zou willen doen waardoor je je weer energiek en vitaal gaat voelen.

 

Het is super verhelderend geweest. Femke heeft mij stil gezet en zij was voor mij een boei in een onstuimige zee. Er moest iets veranderen maar hoe en wat…. Dankzij haar rust, tips, adviezen, gesprekken, oefeningen ed ben ik mij weer bewust van mijzelf en heb ik weer leren luisteren naar mijn lichaam, hoe fijn is dat. Super dank Femke!!

Na een paniekaanval op mijn werk kwam ik in een bijna-burnout toestand bij Femke op gesprek. Door uitleg over fysieke en mentale stressreacties begreep ik wat er was gebeurd en hoe ik de juiste rust kon nemen. Tegelijkertijd spraken we over de mechanismen die ervoor zorgden dat ik in die situatie was beland. De gesprekken waren warm maar niet zweverig, waardoor het makkelijk was hier open over te praten. Was helpend bij mijn herstel én bij het voorkomen van mogelijke terugval.

Femke
Deskundige coach
Persoonlijk, rustig, helder
Rots in de branding
Dank!!

Femke is behalve zeer kundig, een fijn mens. Als cliënt merk je dat ze geen vast programma afwerkt, maar krijg je het gevoel dat ze haar begeleiding echt op jou afstemt. Ze heeft een luisterend oor en een flinke dosis humor. Ze luistert wel kritisch en ze zet je vaak flink aan het denken.

Veerkracht

Wat het begeleidingstraject uiteindelijk oplevert is dat je veerkracht ontwikkeld in jouw leven. Dat je de kracht en het bewustzijn ontwikkelt om met de kleine en grote uitdagingen in jouw leven om te gaan. Dat er uitdagingen zijn is een feit. Hoe je er mee om gaat, maakt het verschil.

Zorg er voor dat de balans tussen stress en herstel in orde is. Dat je doet wat goed is voor jou om je gelukkig en gezond te voelen. Dat is niet alleen goed voor jou maar zeker ook voor de mensen om je heen, thuis en op je werk.

Contact

Heb je behoefte aan ondersteuning bij chronische stress-klachten, het voorkomen van een burn-out, of bij het herstel van een burn-out? Je bent van harte welkom. Neem contact op voor het maken van een eerste afspraak.

Vergoeding door werkgever

Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in het coachtraject in het kader van persoonlijke ontwikkeling of re-integratie, maar ook om ziekteverzuim te voorkomen. Vraag naar de mogelijkheden bij je werkgever. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Gecertificeerd CSR partner en CSR Coach

De CoachZaak is partner van CSR Centrum en Femke Wessels is gecertificeerd CSR coach.

CSR Centrum is een landelijke netwerkorganisatie met een brede kijk op werkstress. Zij bezien werkstress vanuit psychologisch perspectief, organisatiekunde en fysiologische (stress)wetenschappen. Zij onderscheiden zich door de praktische toepasbaarheid van hun aanpak, de wetenschappelijke basis en de goede resultaten.

Meer informatie over CSR vind je op: www.csrcentrum.nl.

Hoe ontstaat burn-out?

Wat moet je doen als je burn-out bent?

Copyright © 2009 – 2020 De CoachZaak – Daam Fockemalaan 22 – 3818 KG Amersfoort – 06 21814481