Wat is burn-out?

2013-08-13 09.45.09Burn-out is het eindstadium van langdurige, vaak jarenlange overbelasting. Iedereen is wel eens moe, maar als perioden van vermoeidheid en overbelasting zich maar blijven opvolgen, raak je uitgeput. De balans tussen inspanning en herstel is voor een zeer lange periode intensief ontregeld.

Bij een burn-out worden de gewone, dagelijkse dingen doen steeds moeilijker. Je werk, een klusje doen, voor de kinderen zorgen, naar een feestje, lezen: alles kost veel energie. De spreekwoordelijke accu is dan helemaal leeg. Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

Herstel

Op het moment dat je burn-out gerelateerde klachten herkent is het belangrijk om in actie te komen. Zoek hulp en zorg voor rust en herstel. Meestal doen we juist het tegenovergestelde. Een schepje erboven op, de schouders eronder, nog harder werken en gewoon doorgaan. Het gevolg is dat we nog minder herstellen, het energielevel in ons lichaam nog verder zakt en de klachten verergeren. Totdat de accu helemaal leeg is. Korte stressmomenten kunnen niet meer worden opgevangen. Indien geen adequate maatregelen worden genomen, zal je je niet beter gaan voelen. Chronische stress en burn-out gaat helaas niet vanzelf over. “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Hoe herken je een burn-out?

Er zijn veel signalen waardoor je merkt dat er sprake is van overbelasting of burn-out. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en ook niet in dezelfde mate. Hieronder een aantal veelvoorkomende signalen:

  • je lichaam: slecht slapen, vermoeidheid, pijn in spieren, hoofdpijn, hartkloppingen, zenuwachtigheid
  • je gedrag: prikkelbaar, kortaf, cynisch, gejaagd, minder aandacht voor je omgeving, onrustig, geen rust kunnen vinden, hard werken en niet kiezen voor eigen ontspanning
  • je gedachten: piekeren, overmatig kritisch over jezelf en anderen, perfectionistisch, geestelijk moe, concentratie- en geheugenverlies
  • je emoties: sterk wisselend, negatieve gevoelens over jezelf, angstig, somber, onzeker

Wat kun je doen?

De eerste stap is er met anderen over praten. Je partner, een goede vriend of vriendin, je werkgever, je huisarts of de arboarts. Deze eerste stap is confronterend. Juist mensen die een burn-out krijgen, zijn doorzetters. Veel mensen zeggen ‘’Dit zou mij nooit overkomen, ik ben altijd zo sterk.” In deze begin fase is er veel verzet, ongeloof en het idee dat dit snel en vanzelf overgaat. Helaas, een burn-out gaan niet vanzelf over. Goede begeleiding helpt.

Burn-outbegeleiding

Dat is de tweede stap. Werken aan herstel. Door te praten met mensen die gespecialiseerd zijn in burn-out krijg je tips en adviezen die precies passen bij jouw situatie en bij jou als persoon. De accu moet weer worden gevuld. Pas als er weer energie is, kan je werken aan de volgende stap, het opsporen van oorzaken en hier verandering in brengen, Zodat je helemaal herstelt en je niet in herhaling valt.

Wat maakt dat je in een burn-out terecht bent gekomen? Ook dit is een persoonlijk traject. Aspecten die regelmatig voorkomen bij begeleiding bij burn-out zijn: grenzen stellen, voelen: hoe is het met me en wat heb ik nodig, waar krijg ik energie van, welke eisen stel ik aan mezelf en de wereld en is dit realistisch, welk beeld heb ik van mezelf, etc. Een proces waarin we ondersteuning bieden door te kijken naar wat er goed gaat, wat jouw talenten zijn, waar jouw krachtbronnen zitten.

Veerkracht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat het begeleidingstraject uiteindelijk oplevert is dat je veerkracht ontwikkeld in jouw leven. Dat je de kracht en het bewustzijn ontwikkelt om om te gaan met de kleine en grote uitdagingen in je leven. Dat er uitdagingen zijn is een feit. Hoe je er mee om gaat, maakt het verschil.

Zorg er voor dat de balans tussen stress en herstel in orde is. Dat je doet wat goed is voor jou om je gelukkig en gezond te voelen. Dat is niet alleen goed voor jou maar zeker ook voor de mensen om je heen, thuis en op je werk.

Contact

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het voorkomen van een burn-out, bij overbelasting of bij het herstel na een burn-out? Je bent van harte welkom. Neem contact op voor het maken van een eerste afspraak.

Zoeken