Veerkracht in het onderwijs

Workshop ‘Versterk je veerkracht in 5 stappen’

Toenemende werkdruk, personeelstekorten, altijd maar ‘aan’ staan, leerlingen met complexe thuissituatie en ook toenemende drukte en zorg in je eigen gezin. Dat vraagt veel energie, aanpassingsvermogean en veerkracht. Veerkracht hebben we allemaal van nature. Maar het kan nodig zijn om extra aandacht te besteden aan het versterken van veerkracht. Vooral als er over een lange periode veel van je wordt gevraagd.

Veerkracht

Veerkracht versterken staat voor goede zelfzorg, een goede energie balans, weten waar je blij en energiek van wordt, grenzen voelen en aangeven. Maar ook kennis hebben van je zenuwstelsel en bewust wording van gedachten. Kortom, alles wat te maken heeft met het herstellen van je energieniveau na een grote inspanning. Onze ‘accu’ moet worden aangevuld om roofbouw te voorkomen. Nog harder of efficiënter werken helpt niet en werkt meestal averechts. Anders werken helpt wel. Hoe? Dat leer je in deze workshop.

Voor leerkrachten

Werk je in het onderwijs en heeft jullie team te maken met:

 • veel veranderingen
 • constante werkdruk
 • pieken in werkdruk
 • complexiteit van leerlingen of hun thuissituaties
 • personeelstekorten
 • overbelasting door privésituaties

en willen jullie toch energiek aan het werk en voldaan naar huis gaan, dan is deze workshop uitermate geschikt voor jullie team.

In twee dagdelen van vier uur besteden we aandacht aan de vijf stappen die jullie veerkracht versterken: ervaren, voelen, denken, ontspannen en verbinden.

Wat levert het op?

Na de workshop kunnen jullie in stressvolle situaties of bij toenemende werkdruk:

 • beter functioneren op piekmomenten
 • grenzen voelen en bewaken
 • balans vinden tussen inspanning en ontspanning
 • enthousiast en energiek blijven
 • kans op uitval door overbelasting verkleinen
 • meer rust in de klas ervaren

Investering

De workshop duurt twee dagdelen van elk vier uur, bij jullie op locatie, voor 8-12 deelnemers. We kunnen de workshop aanpassen aan jullie specifieke wensen of doelstellingen of op een externe locatie verzorgen. Na inventarisatie van de wensen en mogelijkheden, zal een offerte op maat worden gemaakt.

Individuele coaching

Het programma kan ook individueel worden gevolgd in een persoonlijk coachtraject (ca. 5 gesprekken).

Lezing voor directie en HR

Wil je als directeur of HR manager meer kennis over dit onderwerp, kies dan voor de speciaal hiervoor ontwikkelde lezing. In deze lezing komen zowel de theoretische onderbouwing voor het omgaan met chronische stress als de praktijk aan de orde.

Intervisiebegeleiding

Een andere vorm om werknemers nog meer tot hun recht te laten komen is het implementeren van intervisiegroepen. Samen leren, elkaar ondersteunen, met vertrouwelijkheid als voorwaarde met een vaste groep collega’s. De CoachZaak kan de groepen begeleiden of jullie school of stichting helpen de groepen zelfstandig te laten opereren. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Neem contact met ons op. We vertellen er graag meer over.

Ja!

Ik wil graag meer informatie over de mogelijkheden voor onze school!

VEERKRACHT (zn)

veerkracht (de ~) levenskracht, energie; herstellingsvermogen. “veerkracht tonen”

Synoniemen: vitaliteit, levendigheid, levenskracht.

veerkracht (de ~) vermogen om de vorige stand weer in te nemen, nadat iets ingedrukt, uitgerekt enz. is geweest.

“de veerkracht van zijn tred”

Synoniemen: elasticiteit, rek.

 

 

Copyright © 2009 – 2022 De CoachZaak – Daam Fockemalaan 22 – 3818 KG Amersfoort – 06 21814481